Terug naar het overzicht

Een makelaar aansprakelijk stellen voor onjuiste informatie? Dit moet je weten

Verwachte leestijd: 3 minuten

Een huis kopen of verkopen kan één van de grootste financiële beslissingen van jouw leven zijn. Het is dus belangrijk dat de informatie die jij ontvangt, zowel van de ander partij als van de makelaar, klopt. Want alleen dan kan de juiste beslissingen nemen. Als een makelaar jou onjuiste informatie verstrekt, kan daarvoor aansprakelijk zijn. En hoewel het altijd een heikel onderwerp is, ga ik hier in deze blog verder op in.

De zorgplicht van de makelaar

Een makelaar heeft een zogenaamde zorgplicht tegenover zowel de koper als de verkoper van onroerend goed. Dit houdt onder meer in dat hij/zij alle benodigde informatie aan partijen moet verstrekken. Als de makelaar onvolledige of onjuiste informatie verstrekt, kan dit ertoe leiden dat de koper of verkoper schade oploopt. Is dit het geval? Dan is de makelaar mogelijk aansprakelijk.

Aansprakelijkheid makelaar foute informatie

Welke fouten kan een makelaar maken?

Er zijn verschillende fouten die een makelaar kan maken. Het verzwijgen van relevante informatie is bijvoorbeeld een doodzonde. Zwijgt de makelaar bijvoorbeeld over een gebrek aan het pand? Waarvan hij wist of had moeten weten? Of verzwijgt de makelaar andere essentiële informatie? Dan kan de makelaar aansprakelijk zijn. Bij het Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden oordeelde de rechter in 2021 bijvoorbeeld dat een makelaar onder meer aansprakelijk was voor een onjuiste opgave van de gebruiksoppervlakte van een woning.

Bewijslast beroepsfout makelaar

Vind jij dat de makelaar aansprakelijk is voor jouw schade? Dan ligt de bewijslast bij jou. Dit betekent dat jij moet aantonen dat de makelaar onjuiste en/of onvolledige informatie heeft verstrekt. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat deze beroepsfout tot schade heeft geleid.

De rol van redelijkheid en billijkheid

Bij de beoordeling van de aansprakelijkheid speelt ook de redelijkheid en billijkheid een rol. Dit betekent dat de rechter rekening houdt met de omstandigheden van de zaak, zoals de ernst van de fout, de omvang van de schade en de betrokken partijen. Als de makelaar bijvoorbeeld in het algemeen te goeder trouw heeft gehandeld, kan de rechter besluiten de schadevergoeding te verminderen.

Conclusie

Het is belangrijk dat makelaars juiste informatie verstrekken om problemen te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de koper of verkoper de juiste beslissingen kan nemen. Verstrekt hij/zij onjuiste of onvolledige informatie? Dan kan de makelaar daarvoor aansprakelijk zijn. Dan volgt er een proces waarbij de partij die de makelaar aansprakelijk stelt moet bewijzen dat de makelaar onjuiste informatie heeft verstrekt en dat deze fout tot de schade heeft geleid.

Vragen over aansprakelijkheid van een makelaar?

Denk jij dat een makelaar een beroepsfout heeft gemaakt? En heb je hier vragen over of wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op, ik help je graag.

Terug naar het overzicht

Zoek je een pitbull?

Neem contact op met mr. Colin Burger om vrijblijvend jouw juridische vraag of uitdaging te bespreken. Bel 06 47 134 696 of mail naar colin@magnuslaw.nl