Terug naar het overzicht

Schending zorgplicht notaris: waar houdt de rechter rekening mee?

Verwachte leestijd: 3 minuten

Net als veel andere dienstverleners hebben notarissen een zorgplicht. En omdat notarissen een belangrijke rol hebben bij het opstellen van juridische documenten en het uitvoeren van financiële transacties, is die zorgplicht best wel omvangrijk. Om deze reden moeten zij hun werk met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uitvoeren. Maakt de notaris een fout of handelt hij/zij onzorgvuldig? Dan is het mogelijk om de notaris aansprakelijk te stellen. Maar waar houden rechters rekening mee bij de beoordeling van de aansprakelijkheid van een notaris? Je leest het in dit artikel.

1. Zorgplicht van een notaris

De rechter zal als eerste kijken naar een mogelijke schending van de zorgplicht. Kort gezegd houdt deze zorgplicht in dat de notaris de belangen van alle betrokken partijen goed moet behartigen. Zo moet een notaris onder meer onderzoeken of bepaalde informatie klopt en of partijen begrijpen waar zij voor tekenen. In sommige gevallen moet de notaris partijen op de risico’s wijzen of zelfs voor deze risico’s waarschuwen. Als de notaris deze verplichtingen niet nakomt, kan hij/zij aansprakelijk zijn voor de schade.

Lees ook: Slachtoffer van dubieuze grondhandel, wat nu?

Schending zorgplicht notaris

2. Ernst van de fout

Heeft de notaris een fout gemaakt? Dan kan de ernst van deze fout van invloed zijn op de aansprakelijkheid van de notaris. Kleine fouten worden minder snel aangemerkt als beroepsfouten dan grote fouten. Ontbreekt bijvoorbeeld een belangrijke clausule in een contract? Dan kan dit als een grote fout en schending van de zorgplicht worden gezien.

3. De omvang van de schade

Als er schade is geleden door een beroepsfout van de notaris, kan de rechter ook kijken naar de omvang van deze schade. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van de compensatie die de notaris moet betalen. Soms is het handig om de rechter eerst een oordeel te laten vellen over de aansprakelijkheid vanwege de schending van de zorgplicht van de notaris. Dit gebeurde recentelijk nog in een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag.

4. Mate van verwijtbaarheid

Ook de mate van verwijtbaarheid is een belangrijk aspect bij de beoordeling. Heeft de notaris bewust roekeloos of frauduleus gehandeld? Dan is hij/zij eerder aansprakelijk dan wanneer er sprake was van een vergissing of onoplettendheid.

5. Aard van de overeenkomst

De rechter kan ook kijken naar de aard van de overeenkomst tussen de notaris en de betrokken partijen. Gaat het bijvoorbeeld om een testament, een koopovereenkomst of een akte van verdeling? Dan zal de rechter rekening houden met specifieke wet- en regelgeving die van toepassing zijn op de betreffende overeenkomst.

In het algemeen geldt dat notarissen een grote verantwoordelijkheid dragen ten opzichte van hun klanten, zeker als dit particulieren zijn. Fouten en onzorgvuldigheden kunnen leiden tot grote schade voor betrokken partijen. Om deze reden is het van belang dat notarissen werk zorgvuldig doen en hun zorgplicht serieus nemen. Zij moeten goed op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving die van toepassing is op hun werk.

Vragen?

Heb je vragen over een mogelijke aansprakelijkheid van een notaris? Of wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op, ik help je graag.

Terug naar het overzicht

Zoek je een pitbull?

Neem contact op met mr. Colin Burger om vrijblijvend jouw juridische vraag of uitdaging te bespreken. Bel 06 47 134 696 of mail naar colin@magnuslaw.nl