Terug naar het overzicht

Aansprakelijkheid van een assurantietussenpersoon: dit moet je weten

Verwachte leestijd: 3 minuten

Een assurantietussenpersoon (of verzekeringsadviseur) heeft onder meer als taak om de klant (jou dus) te adviseren over de best passende verzekeringsoplossing en te zorgen voor de juiste polisvoorwaarden. Als een tussenpersoon hierin tekortschiet, kan je hierdoor schade lijden. Maar hoe zit het eigenlijk met de aansprakelijkheid van een assurantietussenpersoon? Kan je hem/haar aansprakelijk stellen voor deze schade en zo ja, wanneer?

De zorgplicht van een assurantietussenpersoon

Om te bepalen of je een assurantietussenpersoon aansprakelijk kunt stellen voor jouw schade, is het allereerst belangrijk om te weten welke verplichtingen een tussenpersoon heeft en welke verwachtingen je als klant mag hebben. De belangrijkste taak van een verzekeringsadviseur is te waken voor jou belangen. Zo is een tussenpersoon bijvoorbeeld verplicht om jou goed te adviseren en je op tijd te wijzen welke gevolgen bepaalde feiten voor jouw dekking hebben. Maar een verzekeringsadviseur is ook verplicht om jou (en de verzekeringsmaatschappij) alle relevante informatie te verstrekken en zich te verdiepen in jouw wensen en behoeften. Dit noemen we de zorgplicht van de assurantietussenpersoon.

Aansprakelijkheid assurantietussenpersoon

Aansprakelijkheid assurantietussenpersoon

Ben je van mening dat jouw assurantietussenpersoon bovengenoemde verplichtingen niet is nagekomen of onzorgvuldig heeft gehandeld? Dan kan hij/zij daarvoor aansprakelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je de verkeerde polis hebt gekregen. Of als de tussenpersoon je niet heeft geïnformeerd over bepaalde voorwaarden of kosten.

Schade

Om je tussenpersoon aansprakelijk te kunnen stellen voor jouw schade, is het belangrijk dat je kunt aantonen dat hij/zij niet aan de gestelde verplichtingen heeft voldaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bewijzen te verzamelen. Denk hierbij aan de adviezen die de tussenpersoon je heeft gegeven, de polisvoorwaarden en eventuele correspondentie.

Het is hierbij wel belangrijk om te realiseren dat je niet elke vorm van schade zomaar op de tussenpersoon kan verhalen. Zo is je tussenpersoon bijvoorbeeld niet aansprakelijk in een situatie waarin sprake is van overmacht. Maar ook als als je zelf onzorgvuldig hebt gehandeld of als je tussenpersoon redelijkerwijs niet van een bepaalde situatie op de hoogte kon zijn, kan je de schade niet op hem/haar verhalen.

Juridisch advies bij beroepsaansprakelijkheid

Ben jij van mening dat je assurantietussenpersoon aansprakelijk gesteld kan worden voor jouw schade? Dan is het raadzaam om eerst juridisch advies in te winnen. Een juridisch expert kan je vertellen of je kans maakt en welke stappen je het beste kunt zetten.

Lees ook: Je assurantietussenpersoon maakte een beroepsfout, wat nu?

Vragen?

Heb je vragen over de mogelijke aansprakelijkheid van jouw assurantietussenpersoon? Of wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op, ik help je graag.

Terug naar het overzicht

Zoek je een pitbull?

Neem contact op met mr. Colin Burger om vrijblijvend jouw juridische vraag of uitdaging te bespreken. Bel 06 47 134 696 of mail naar colin@magnuslaw.nl