Terug naar het overzicht

De ontbinding van een koopovereenkomst van een woning: wanneer is dit onterecht?

Verwachte leestijd: 3 minuten

Het kopen van een woonhuis is een belangrijke beslissing, die vaak gepaard gaat met een financieringsvoorwaarde in de koopovereenkomst. Deze voorwaarde geeft de koper de kans om de koop te ontbinden als hij de benodigde financiering niet rond krijgt. Hoewel deze voorwaarde bedoeld is om de koper te beschermen, gaat die bescherming niet in alle gevallen op. Soms is er namelijk sprake van een onterecht beroep op ontbinding. In dit artikel vertel ik je wanneer een beroep op de ontbindende financieringsvoorwaarde onterecht kan zijn. Ook zal ik de mogelijke gevolgen daarvan bespreken.

Onterecht beroep ontbinding koopovereenkomst woning

Wat is een ontbindende financieringsvoorwaarde?

Een ontbindende financieringsvoorwaarde is een bepaling in een koopovereenkomst. Hierin staat dat de koop ontbonden kan worden als de koper er niet in slaagt om de benodigde financiering voor de aankoop van het woonhuis te verkrijgen. Deze voorwaarde geeft de koper de mogelijkheid om zonder financiële consequenties onder de koop uit te komen.

Onterecht beroep op de ontbindende financieringsvoorwaarde

Hoewel het recht op een ontbindende financieringsvoorwaarde belangrijk is voor kopers, kan er soms sprake zijn van een onterecht beroep op deze voorwaarde. Graag geef ik je een hier aantal voorbeelden van:

1. Gebrek aan inspanning

Als de koper onvoldoende inspanning heeft geleverd om de benodigde financiering te verkrijgen, kan het beroep op de ontbindende financieringsvoorwaarde onterecht zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de koper maar bij één geldverstrekker een hypotheek heeft aangevraagd.

2. Onjuiste voorstelling van zaken

Als de koper opzettelijk onjuiste informatie heeft verstrekt aan de geldverstrekker of andere betrokken partijen om de financiering te laten mislukken, kan het beroep op de ontbindende financieringsvoorwaarde onterecht zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de koper valse inkomens- of vermogensgegevens heeft verstrekt.

3. Verhindering van financiering door eigen handelen

Als de koper zelf acties onderneemt die de financiering in gevaar brengen, kan het beroep op de ontbindende financieringsvoorwaarde ook onterecht zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de koper tussentijds nieuwe schulden aangaat of zijn/haar financiële situatie opzettelijk verslechtert na het tekenen van de koopovereenkomst.

Gevolgen

Als er sprake is van een onterecht beroep op de ontbindende financieringsvoorwaarde, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de koper. De verkoper kan de koper dan namelijk in gebreke stellen en mogelijk schadevergoeding eisen voor de geleden financiële schade. Hierbij moet je denken aan gemaakte kosten of een lagere verkoopprijs bij een nieuwe verkoop.

Lees ook: Een boete bij ontbinding van een koopovereenkomst van een woning?

Conclusie

Hoewel de ontbindende financieringsvoorwaarde de koper beschermt bij het kopen van een woonhuis, kan er soms sprake zijn van een onterecht beroep op deze voorwaarde. Het is belangrijk dat kopers zich bewust zijn van hun verplichtingen en zich inspannen om de financiering oprecht na te streven. Want als er sprake is van een onterecht beroep op de ontbindende financieringsvoorwaarde, kan dit flinke juridische en financiële gevolgen hebben voor de koper.

Vragen?

Heb jij hier vragen over? Of wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op, ik help je graag.

Terug naar het overzicht

Zoek je een pitbull?

Neem contact op met mr. Colin Burger om vrijblijvend jouw juridische vraag of uitdaging te bespreken. Bel 06 47 134 696 of mail naar colin@magnuslaw.nl