Terug naar het overzicht

Je assurantietussenpersoon maakte een beroepsfout, wat nu?

Verwachte leestijd: 3 minuten

Een assurantietussenpersoon (of verzekeringsadviseur) is er om jou te helpen bij het afsluiten van verzekeringen en het regelen van schadeclaims. Maar wat als deze tussenpersoon een beroepsfout maakt waardoor jij schade lijdt?

1. Maak een dossier

Als je merkt dat er iets misgaat, houd dan alle gegevens bij die van belang kunnen zijn voor een eventuele schadeclaim. Noteer het tijdstip dat je de tussenpersoon hierover informeert en bewaar kopieën van alle relevante documenten, zoals de polisvoorwaarden en correspondentie zoals e-mails over de schade.

beroepsfout assurantietussenpersoon

2. Leg klacht neer bij de tussenpersoon

Breng de tussenpersoon schriftelijk op de hoogte van de mogelijke beroepsfout en bespreek wat er mis is gegaan. Mogelijk kan de tussenpersoon hulp bieden bij het oplossen van het probleem. In sommige gevallen zal de tussenpersoon een oplossing kunnen bieden waardoor er geen schade ontstaat.

3. Neem eventueel contact op met de klachtencommissie

Als de tussenpersoon niet tot een bevredigende oplossing komt en de tussenpersoon is aangesloten bij een beroepsorganisatie, kun je een klacht neerleggen bij de klachtencommissie van deze beroepsorganisatie. Deze instantie kan de tussenpersoon vervolgens aanspreken op de gemaakte fout en een eventuele schadevergoeding vaststellen.

4. Schakel een advocaat in

Als de tussenpersoon niet meewerkt aan het oplossen van het probleem, kun je overwegen om een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan je bij een beroepsfout van een assurantietussenpersoon helpen bij het indienen van een schadeclaim en kan contact opnemen met de tussenpersoon om te zien of een oplossing buiten de rechtszaal om mogelijk is.

Lees ook: Aansprakelijkheid van een assurantietussenpersoon: dit moet je weten

5. Start een procedure

Als het niet mogelijk is om een oplossing te vinden, kan je samen met je advocaat naar de rechter stappen. Recentelijk nog oordeelde de Rechtbank Noord-Holland dat een assurantietussenpersoon een beroepsfout had gemaakt omdat de tussenpersoon had verzuimd een verzekering voor zijn klant af te sluiten. Het is overigens wel verstandig om deze stap te nemen in samenspraak met je advocaat.

In elk geval is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen wanneer je merkt dat je tussenpersoon een beroepsfout maakt. Door op tijd actie te ondernemen, kun je mogelijk nog voorkomen dat er schade ontstaat en in het uiterste geval kun je ervoor zorgen dat de schade wordt vergoed. Zorg er dus voor dat je altijd goed bijhoudt welke stappen je zet, zodat je later altijd kunt terugvallen op deze informatie.

Vragen over een beroepsfout van je assurantietussenpersoon?

Heeft jouw assurantietussenpersoon een beroepsfout gemaakt? En heb je hier vragen over of wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op, ik help je graag.

Terug naar het overzicht

Zoek je een pitbull?

Neem contact op met mr. Colin Burger om vrijblijvend jouw juridische vraag of uitdaging te bespreken. Bel 06 47 134 696 of mail naar colin@magnuslaw.nl