Handel in ‘warme’grond
‘Warme’ of ‘lauwe’ grond noemen ze het: landbouwgrond waarvan gesuggereerd wordt dat het door een bestemmingswijziging in waarde zal stijgen. De handel in deze grond is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Daarbij kochten grondhandelaren grote percelen landbouwgrond op, vaak voor een prijs tussen de 4 en 10 euro per vierkante meter. Vervolgens knipten zij deze percelen op in kleinere kavels, om deze door te verkopen aan consumenten, voor tientallen of soms wel meer dan 200 euro per vierkante meter.
Hierbij spiegelden zij de consument voor dat de bestemming van de grond binnen afzienbare tijd zou gaan wijzigen, waarna er op de kavel gebouwd zou gaan worden. De prijs van de grond zou daardoor in waarde stijgen, want bouwgrond is meer waard dan landbouwgrond. Een mooie investering dus.
Nu is er met de verkoop van ‘warme’ grond in principe niet zo veel mis, als er inderdaad een bestemmingsplanwijziging in het verschiet ligt. Maar de laatste tijd blijkt steeds vaker dat grondhandelaren de consumenten loze beloftes hebben gedaan. En dat er op de aangekochte kavels nooit gebouwd zal gaan worden.
Loze beloftes?
In 2019 berichtte het Financieele Dagblad er al over. En onlangs besteedde het RTL Nieuws er uitgebreid aandacht aan. Het lijkt erop dat veel grondhandelaren beleggers met mooie praatjes en ronkende brochures om de tuin hebben geleid. Want veel van de verkochte percelen kwamen namelijk helemaal niet in aanmerking voor een wijziging van het bestemmingsplan. Omdat zij in een krimpregio lagen bijvoorbeeld, of te dicht bij een snelweg of een hoogspanningskabel. Of omdat er geen infrastructuur aanwezig was. Of omdat lokale overheden het gebied al als natuur- of recreatiegebied hadden bestempeld. En als het al tot een wijziging van het bestemmingsplan zou komen, staan projectontwikkelaars niet in de rij om een versnipperd perceel landbouwgrond te kopen: te veel partijen, en de prijs te hoog. Als gevolg hiervan zitten veel beleggers met ‘waardeloze’ percelen landbouwgrond. Wat kunnen zij doen?
De grondhandelaar aanspreken
Zoals hierboven al aangegeven is de handel in ‘warme’ grond in principe niet verboden. Maar als je kunt bewijzen dat de grondhandelaar informatie heeft verzwegen of heeft gelogen over de potentie van de grond, kan je proberen de grondhandelaar aan te spreken. Ook kan je proberen onder de koopovereenkomst uit te komen met een beroep op dwaling en oneerlijke handelspraktijken. Je kunt de overeenkomst dan vernietigen. Er zijn in de rechtspraak verschillende zaken bekend waarin dit is gelukt.
Als je hiertoe over wilt gaan, is het wel raadzaam om eerst juridisch advies in te winnen. Een juridisch expert kan je vertellen of je kans maakt en welke stappen je het beste kunt zetten.
De notaris aansprakelijk stellen
Daarnaast kan je overwegen om de betrokken notaris aansprakelijk te stellen. In veel gevallen van dubieuze grondhandel hebben de handelaars samengewerkt met een projectnotaris en volmachten, waardoor beleggers de notaris nooit hebben gezien. Het kan zijn dat de notaris door deze handelwijze in strijd handelde met zijn zorgplicht.
In de afgelopen jaren zijn al verschillende notarissen tuchtrechtelijk op de vingers getikt voor hun betrokkenheid bij dubieuze grondhandel. De straffen varieerden van een waarschuwing tot een ontzetting uit het ambt. Ook zijn meerdere notarissen civielrechtelijk aansprakelijk gesteld, met wisselend succes. Ook hier is het dus raadzaam om eerst juridisch advies in te winnen voordat je in actie komt.
Vragen over dubieuze grondhandel?
Ben je het slachtoffer geworden van dubieuze grondhandel en heb je hier vragen over ? Of wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op, ik help je graag.
Terug naar het overzicht